KALİDA TEKSTİL KOMİTESİ FAS'TAN DÖNDÜ

GÜNCEL

Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) Tekstil Komitesi üyeleri Fas’ın ekonomi başkenti Kazablanka’ya yaptığı iş seyahatinden döndü.

Tekstil merkezi Kahramanmaraş’tan Fas’a giden işadamları Türkiye-Fas İşadamları Derneğinin (TÜFİAD) Golden otelde düzenlediği ticari zirvede iş görüşmeleri yaptı. Kazablanka Ticaret Odası Başkanı MR. Muhammed Omarı’ın açış konuşmasını yaptığı iş zirvesine 100’e yakın Faslı tekstilci katıldı. İş bağlantılarıyla dönen Kahramanmaraşlı firmalar, Fas’ın ihmal edilen bir pazar olduğunu belirtti. Türk işadamlarına ilgi duyulduğunu ve Türk ürünlerinin bir marka olarak kabul edildiğini vurgulayan iş adamları, Afrika’da ihracat ve yatırım yapmaya en uygun ülkelerden birinin Fas olduğunu söyledi.


Fas gezisi hakkında konuşan KALİDA Genel Sekreteri Mahir Keçe, finans şehri Kazablanka’nın yatırım ve ticaret yapmaya uygun bir şehir olduğuna değindi. Bilişim, lojistik, inşaat altyapı ve tekstil yarı mamul ürünler için Fas’ın çok ciddi bir pazar olduğuna değinen Genel Sekreter Mahir Keçe, “Fas, Afrika’nın en istikrarlı ülkesi. Fransa’nın her alanda etkili olduğu Fas’ta devlet sistemi işlemektedir. Yatırımcılar ve tüccarlar için emin bir pazar. Fas’ta 100’ü aşkın Türk şirketi bulunmaktadır. İhracatımızı artırabilmemiz ve ülkemize para girdisi sağlamamız için bu gezileri önemsiyoruz. Türk iş adamları iç piyasadaki sıkışık ortamdan dışa açılımla rahatlayabilirler.”dedi.

Avrupa ve Doğu Afrika arasında son derece stratejik bir konumu olan Fas’ın ihmal edilmemesi gereken bir ülke olduğuna değinen Mahir Keçe, “Fas, Afrika’nın en uzun okyanus kıyısı ve önemli limanları olan bir ülke. Türkiye’nin 20 yıl önceki durumunu anımsatan bir görünümü var. 15 havaalanı ve geniş işgücü piyasasına sahip. Türkiye ile Fas arasındaki ticaret hacmi 2004 yılından itibaren ciddi bir artış göstermiş. Bu artış, 2004’te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe girmesiyle daha da ivme kazanmış. Ticaret hacmi, 2012 yılında 2 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. Üretim pek az. Kıtaların kavşak noktasında ve gümrük alınmıyor.”dedi.

Fas'ta özellikle elektronik, kimya/ilaç, yarı mamul tekstil ürünleri, demir-çelik, gıda maddeleri sektörleri Türk firmalarına önemli ticaret imkânları sunduğuna da değinen Mahir Keçe, Fas’taki dış ticaret rejiminin liberalleştirilmesi için yapılan reformların firmalarımıza yeni iş olanakları sağlayacağını söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.