OTOPARK’TA BİR KADIN

RÖPORTAJ

Biz her zaman kadını hem siyasette, hem ticarette düşünürken, aklımıza bir kadının otopark işletmeciliği yapacağı ve bunu da dört dörtlük yürüteceği aklımıza gelmemişti. Çünkü merhum yazar Duygu Asena’nın dediği gibi, hâlâ kadının adı yok! Ama içimizden biri var ki, hem bir kadın, belki de Türkiye’de, muhtemelen bölgemizde örneği yok, bir kadın otopark işletiyor.

Adı Fatma Şişman…

28 Ocak 2018’de eşi Fatih Şişman(53) kalp krizi sonucu hayatını kaybedince, iş başa düşmüş, otopark işletmeciliğine bir kadın eli değmişti.

Eşinden kalan işi sürdürmek zorundaydı. Yaşamak için, ayakta durmak için, 2’si kız, bir erkek evladına hem babalık, hem annelik yapabilmek için şartlar onu otopark işletmeciliğine kadar getirdi.

 Kıbrıs Meydanında, İş Bankası arkasındaki Eski Kışla Otopark’ına gidip sohbet etmek, neden bu işi yaptığını öğrenmek istedik. Bize şunu söyledi; “Eşimi genç yaşta kaybedince, toprağa verince, çocuklarımın sorumluluğu bana kaldı. Otopark bir bayının yapabileceği iş değildi. Hele hele Maraş gibi bir yerde, daha da zordu.  Ama mecburdum. Bakacağım 3 çocuk vardı ve hayat devam ediyordu. Üstelik de hepsi okuyordu. Yani daha yolun başında bile değillerdi. Ya Allah ya bismillah deyip başladık. Bir bayanın yapabileceği iş değil ama şartlar beni buna mecbur etti.”

BİZDE DAHA OTOPARK KÜLTÜRÜ GELİŞMEDİ

“Bak şu karşıya. Araç park etmek yasak olduğu halde, levhasına rağmen insanlar sorumsuzca getirip park yapıyor, caddeyi daraltıyorlar.” diyen eski Kışla Otopark İşletmecisi Fatma Şişman, aynı zamanda bir biri siyasetçi kadın. “İhale ile aldığımızdan, içeride tadilat yapmamıza izin vermiyorlar. Nasıl aldıysak, öyle götürüyoruz mecburen!” diyerek de şikayetini belirtmeden geçemiyor.

‘Kahramanmaraş’ta kadın olmak zor!’ dese de, hem kendisi, hem müşterileri alışmış. Şimdi işini severek yapıyor zorluğuna rağmen. Çocukları için ayakta durmak zorunda. Devam ediyor Şişman; “Park sorunu ve sorumsuzlukları için Büyükşehir zabıtasını arıyorum, Dulkadiroğlu Belediye Başkanını ve zabıtasını arıyorum, ne ilgilenen var, ne dönen. İlçe Başkanı Şahin Avşaroğlu’nu bile aradım. İlgisizlik olunca, buna gelişmeyen otopark kültürünü de ekleyince, şehirde haliyle trafik sıkışıklığı ve park sorunu yaşanıyor. Denetim olmadığını düşünüyorum. Dışarısı böyle de içeride farklı mı? Hayır! Vatandaş getiriyor içeriye aracını, rastgele bırakıp gidiyor, ‘Niye böyle park ettin?’ dediğimizde, parasıyla değil mi, istediğim yere park ederim’ cevabını veriyor. Park kültürü oluşmadı demem ondan. Vereceği 3-5 kuruş para ile neredeyse koskoca otoparkı satın aldığını düşünüyor.”

ŞARTLAR NE GETİRİRSE GETİRSİN, PARTİMDEYİM

İşletmeci Fatma Şişman’ın en büyük yardımcısı oğlu Barbaros. Babasının vefatından sonra, şartlar, imkanlar ve oluşmayan fırsatalar sebebiyle üniversiteye gidememiş. Fırsat da o kapıyı çalmamış. Siyasete dönüyoruz tekrar. Geçmişte siyasetin içinde olduğu gibi, yine siyasette, AK Parti Onikişubat İlçe yönetiminde. Geçmişte bugünün milletvekili Ahmet Özdemir’in il başkanlığı döneminde de yönetiminde bulunmuş.

Aktif birisi.

“Cumhurbaşkanımızı, REİS’imizi, eski İl Başkanım, bugünün milletvekilim Ahmet Özdemir’i ve halen yönetiminde olduğum Mücahit Kara’yı çok seviyorum, takdir ediyorum, onlarla birlikte çalışmış olmaktan onur duyuyorum. Ama bir adaylığım yüzünden kadın kollarından şutlanmayı hâlâ hazmetmiş değilim” diyen Şişman, şartlar ne getirirse getirsin, ne götürürse götürsün, partisinin yanında olduğunu yineliyor.

Sohbeti bitirirken, bu şehirde kadın olmanın zor olduğunu bir kere daha tekrar ediyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.