banner1524
Öne Çıkanlar temizlik üniversite siyaset madalya ertaş

Bu haber kez okundu.

KSÜ’DE TARIM ÖĞRETİMİNİN 179. YIL DÖNÜMÜ

KSÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Lale ve Prof. Dr. Ercan Efe Konferans Salonunda gerçekleştirilen törene Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Bilir, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, KSÜ personeli ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin mini konseri ile devam etti.

Konserin ardından açılış konuşmaları ile devam eden programda Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğrencisi Sevgi Tahtalı öğrenciler adına salondakilere hitap etti.

Tahtalı, “Tarım öğretiminin 179. yıl dönümünü ve ‘10 Ocak Dünya Ziraat Mühendisleri Günü’nüzü kutlarım. Tarımın geleceği artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanması ve tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından çok önemli. Tarımsal üretime katkı sağlamanın yanında toprağımızı, suyumuzu ve doğayı koruyarak modern tekniklerle tarım yaparak ülkemizin tarım gücünü artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adil Akyüz ise tarımsal öğretimin tarihinden ve ülkemizin tarım serüveninden bahsetti.

Akyüz, KSÜ Ziraat Fakültesine ilişkin yaptığı açıklamada “1992 yılından günümüze kadar KSÜ Ziraat Fakültesi olarak eğitim-öğretime devam etmekteyiz. Ülkemizin çeşitli yerlerinde çalışan ziraat mühendislerini en donanımlı bir şekilde mezun ettik. Fakültemizden son 3 yılda 532 öğrenci mezun oldu. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında ise 973 öğrenci öğrenim görmektedir.

Ziraat mühendisliği mesleği günümüzde olduğu gibi gelecekte de çok daha itibarlı ve geçerli bir meslek olması siz kıymetli akademisyenlerimiz ve değerli öğrencilerimiz sayesinde olacaktır. Geçmişten günümüze Türkiye’de tarımın gelişmesine katkı sağlayan ziraat mühendisleri, ziraat teknisyenleri, çiftçiler, üreticiler, akademisyenler ve öğrencilerimizin ‘Tarımsal Öğretimin 179. Yılı’nı kutlarım.” dedi.

Törende konuşan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat’ın KSÜ’de bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yasım “Bugün Türkiye’de tarım öğretimi büyük bir evrim geçirmiştir. Başlangıçta geleneksel tarım yöntemlerinin öğretildiği okullar, zaman içeresinde teknolojik gelişmeler ve bilimsel araştırmalarla modern bir yapıya bürünmüştür. Üniversitelerde tarım mühendisliği ve ziraat mühendisliği gibi bölümler açılmış; öğrencilere yalnızca teorik bilgi değil, aynı zamanda uygulamalı eğitimlerde verilmiştir. Bu anlamda üniversitemiz Ziraat Fakültesi teorik bilgi ve uygula alanlarında köklü ve güçlü bir fakülte durumundadır. Tarım faaliyeti ve tarımsal öğretim geçmişten günümüze ülkemizin tarımsal kalkınmasına büyük katkılar sağlamaya devam etmektedir.” açıklamalarını yaptı.

Rektör Yasım, Ziraat Fakültesinde kurulan Böcek Müzesi hakkında da bilgiler verdiği konuşmasında “Bu anlamlı günde birlikte açacağımız Böcek Müzesi üniversitemiz ve Ziraat Fakültesi adına örnek bir çalışma olması dolaysıyla ayrıca öneme sahip olacak. Müzede ciddi bir emeğin ürünü olan 4500’ün üzerinde böcek yer almaktadır. Müzenin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür eder, ” dedi.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu ise “Günümüz dünyasında gıda stratejik bir silah olarak kullanılmaktadır. Ülkemizi bu anlamda güçlü kılmak en başta ziraat mühendislerinin görevidir. Doğayı ve toprağı korumak gelecek nesillere kalıcı bir miras bırakarak tarımsal üretimin sürekliliğini sağlamak en önemli göreviniz olmalı. Bu duygularla ‘Türkiye’de Tarım Öğretiminin 179. Yılı’nı kutlarım.” dedi.

‘Türkiye’de Tarım Öğretiminin 179. Yıl Dönümü’nü kutlamak üzere KSÜ’ye gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat ise “Türk tarımının ve ziraat eğitiminin temelinin kuruluşunun yıl dönümünü kutluyoruz. Ziraat toprağı bilim ve emekle buluşturan kutsal bir uğraştır. Aynı zamanda emeğin berekete dönüştüğü ve tarımın insanlık için bir gelecek meselesi olduğunu bize hatırlatmaktadır. Artan dünya nüfusu ve değişen iklim koşulları gıda güvenliğini ve gıdanın sürdürülebilirliği toplumların devamı için elzemdir. 6 Şubat depremleri 11 ilimizi etkileyerek büyük yıkıma sebep olmuştur. Kaybetmiş olduğumuz canları bir kez daha rahmetle anıyorum. Depremlerde insanlarımızın yanında tarımsal kayıplar da yaşadık. İlk günden itibaren deprem bölgesine üretim devamlılığını sağlamak için 3 milyar 224 milyon liralık kaynak aktarımı sağladık.

Bilindiği gibi bakanlığımız önümüzdeki 3 yılı kapsayan tarımsal üretim planına geçmiş bulunmaktadır. Bitkisel, hayvansal ve su ürünlerinin üretiminde 3 yıllık planlamalar yapılmıştır. Bu doğrultuda verimin artırılması, kaynakların etkin kullanımı, milli hasılanın artırılması, üreticinin refahını artırma ve doğal kaynakların doğru kullanımına yönelik eylem planları hazırlanmıştır.

Kahramanmaraş bulunduğu coğrafi konum itibari ile geniş bir bitki faunasına sahiptir. Geçiş iklimine sahip olan ilimiz birçok tarım ürününün üretimine elverişli bir bölgedir. Kahramanmaraş’ın sahip olduğu bu avantajları en iyi şekilde kullanabilmesi için üreticilerimize olan desteğimiz devam edecek. Hep birlikte tarımsal eğitimi daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Tüm çiftçi ve üreticilerimizi sevgi ve saygı ile selamlarım. Günümüzün hepimize kutlu olmasını dilerim.” dedi.

Açılış konuşmaları akabinde Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adil Akyüz, Bakan Yardımcısı Bolat’a hediye takdiminde bulundu.

Programda 2024 yılında yapmış olduğu çalışmalarla akademik teşvik puanlamasında ilk 10’a giren Ziraat Fakültesi öğretim elemanlarına belge takdimi gerçekleştirilmesi ve günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol