Öne Çıkanlar KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN SIKINTILARINI BİLİYORUM ŞAMPİYON SAKARYASPOR ŞEHİTLERİMİZİN ADI FİDANLARDA YAŞAYACAK ŞİŞMALIKLA GELEN HASTALIKLAR DEMOKRASİNİN EN KESKİN VİRAJI

Bu haber kez okundu.

KMESOB BAŞKANI KUYBU "MESLEK DEMEK GELECEK DEMEK"

"Meslek demek gelecek demek" diyen Başkan Ahmet Kuybu, yapılan araştırmalara göre, 15-24 yaş aralığındaki 3 milyonu aşan işsizin yüzde 32,7'sinin üniversite mezunu olduğu belirlendi. Bu oran, işsiz sayısındaki 1 milyon 155 bin kişiye tekabül ediyor. Yani her üç işsizden biri üniversite mezunu olduğunu ifade etti.

Ahmet Kuybu, gençlerin geleceğe yönelik planlar yapmaları ve hangi mesleğin kendilerine daha uygun olduğunu düşünmeleri gerektiğini vurguladı. Bu dönemde doğru ve bilinçli yönlendirmenin önemine dikkat çekti.

HİZMET SEKTÖRÜNE ELAMAN YETİŞTİRMEK

 Başkan Kuybu, ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri tekrar canlandırmak için çırak yetiştirmenin önemini belirtti. Ayrıca, olanakları kısıtlı, başarılı ilköğretim mezunu gençlerin esnaflık, sanayi, bilişim ve hizmet sektöründe eleman yetiştiren meslek liselerine girmelerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Bu gençlere staj olanağı sağlayarak bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

10 BİNE YAKIN ÇIRAK ÖĞRENCİMİZ VAR

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmasının gençler için en doğru karar olduğunu belirten Kuybu, Şu anda 10 bine yaklaşan çırak öğrenci sayısının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Öğrenci ve velilerin üniversite okumaktan uzaklaşmasının sevindirici bir bakış açısı olduğunu vurgulayan Kuybu, 4+4+4 eğitim sisteminin acilen değişmesi gerektiğini belirtti.

2000 yılında üniversite sınavına toplam 1 milyon 408 bin kişi müracaat etmiş, 414 bin 647 kişi üniversiteye yerleştirilebilmiştir. 2023 yılında ise bu sayı 3 milyon 527 bin 443 olarak artmış, ancak 1 milyon 63 bin 807 kişi üniversiteye yerleşmeye hak kazanmıştır. 2023 yılı itibariyle yükseköğrenim mezunu olup ne eğitimde ne de istihdamda yer alamayanların sayısı ise 379 bin olmuştur. Bu sayı erkeklerde 117 bin, kadınlarda ise 263 bindir.

Bu istatistiklere baktığımızda hem gelecek adına hem de evlatlarımız adına büyük üzüntü yaşamaktayız. Ahmet Kuybu, gençlerin gerek aile içerisinde gerekse eğitim alanında mutlaka hem eğitim hem de meslek eğitimi veren meslek liselerine ve çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol