Şu sıralar finansal piyasalarda nispeten olumlu bir hava var. Alınan radikal ve rasyonel kararlar doğrultusunda döviz yerinde sayıyor, ekonomistlerin dediğine göre, Türk lirası değerini koruyor.

İyi, sevindirici haber. Bakın, Bakan Mehmet Şimşek de müjdeyi verdi, gri listeden çıkmışız. Millet de soruyor, daha önce bu ülkenin ekonomisini gri listeye kim soktu?

Cevap veriyorum, ben sokmadım!

Fakat, lakin, mamafih, binaenaleyh, Dolar 33 lira sınırına dayanınca, avro 35 lirayı geçince ve paramız biraz daha pul olunca aklıma şu fıkra geldi:

*

"Sen pejoyu biliyon mu?"

Adamın biri, Peugeot (Pejo) marka bir minibüs alır.

Sonraki gün yolcu taşımaya çıkar. Minibüs tıklım tıklım, tutar kasabanın yolunu ve gittikçe hızlanır.

Yolculardan biri: ‘Kaptan yavaş... Bir yere çarpacaz!’ der.

Şoför cevap verir; ‘Sen Pejo'yu biliyon mu?’

Yolcu; ‘Hayır, bilmiyorum!’ der.

Şoför; ‘O zaman susacan!’ der ve devam eder.

Minibüs hızla yol almayı sürdürürken, bir yolcu daha seslenir; ‘Oğlum ben hastayım, biraz yavaş!’

Şoför yine sorar; ‘Sen Pejo'yu biliyon mu?’

Yaşlı amca ne bilsin; ‘Yok’ der, ‘Hayır!’ der.

Şoförün tepkisi gecikmez; ‘O zaman susacan!’

Bu kez bir kadın seslenir arkadan; ‘Kardeşim hamileyim! Lütfen biraz yavaş, çocuğumu düşürcem, canımızı yolda bulmadık!’

Şoförün ses tonu gittikçe sertleşmektedir, yüzünde bir de panik havası esmeye başlamıştır ve kadın yolcuya sorar: ‘Sen Pejo'yu biliyon mu?’

Kadın; ‘Ne bileyim!’ cevabını verir..

Şoför yine aynı cevabı verir, derken yine arkadan kızgın bir ses tonuyla bir genç seslenir; ‘Yavaş sür be kardeşim şu arabayı, ehliyeti bakkaldan mı aldın, dikkat etsene be, öldüreceksin bizi’ deyince şoför yine aynı soruyu sorar, ‘Sen Pejo'yu biliyon mu?’

Genç de sinirlenmeye başlamış haliyle; ‘Biliyorum lan, ne olacak?’ der.

Minibüs iniş aşağı hızla yol alırken şoför; ‘O zaman çabuk söyle, bunun freni nerde?’ der.

*

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oturdular, kamuda nasıl tasarruf yapılırın hesabına girdiler ve bir sürü tasarruf maddeleri hazırladılar. Fakat gel de bunu ekonomistlere, vatandaşa anlat.

Faiz, Döviz, Enflasyon...

Bu 3 tehlikeli ana unsur sülük gibi, vampir gibi kanımızı emdikçe, rahata, lükse alışan milleti zevklerinden, alışkanlıklarından alıkoymadıkça, araba fren tutar mı?

Kaldı ki frenin yerini bilen de yok!

*

Hiç kullanmadığın, özelliklerini bilmediğin arabaya binmeyeceksin. Arabayı tanıyorsan dikiz aynasını, lastiklerini ve frenini kontrol edip yola öyle çıkacaksın! Madem o kadar can taşıyorsun, herkesin canı kıymetli, tatlı. Bir de iyi şoför değilsen, yol da bilmiyorsan çıkmayacaksın sefere.

Fren de tutmayınca, araba yokuş aşağı gidiyor.

Yolcuların canı Allah’a emanet!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol