Baro üyesi avukatlarla, baro binası önünde son günlerde yargıda yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması yapan Doğan, meclisi sorumluluk bilinciyle adli yargının oluşabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya davet etti.
Yargı erkinin tarafsız, bağımsız ve demokratik olarak düzenlenebilmesi için HSYK üyelerinin tamamının ya da çoğunluğunun TBMM tarafından seçilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu tarafından uzlaşılan yargıya dair maddelerin hayata geçirilmesi elzemdir. Kapalı devre ve tek sesli halka hesap verilebilirliği olmayan seçim sistemlerinin ülkeye zarar verdiği bir kez daha tecrübe edilmiştir. Yargının, halkımızın tüm renklerini taşıyan bir yapıya kavuşması, bugün ülkemizin en öncelikli meselesi haline gelmiştir.” diye konuştu.
Demokratik ülkelerde kurtuluşun daha fazla demokrasiden geçtiğine işaret eden Doğan, açıklamasında şunları kaydetti: “CMK’daki özel soruşturma ve kovuşturma usulleri kaldırılmalı, suça ve yargılanan bakılmaksızın herkesin aynı mahkemedeki yargılanmasının ve tabi hakim ilkesinin tüm yargılamalar açısından geçerli olmalıdır. Unutulmamalıdır ki demokratik ülkelerde kurtuluşun yegane yöntemi daha fazla demokrasidir. Millet iradesinin temsilcisi olan parlamento acilen harekete geçmeli, bağımsız, tarafsız adli bir yargı sisteminin kurulması için gerekli anayasal ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Yeni düzenlemeler yapılırken güçlü bir savunma inşasının adalete ulaşmak için vazgeçilmez olduğunu unutulmamalıdır. Yüce meclisi tarihsel sorumluluk bilinci ile hareket etmeye ve adli yargının oluşabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz.”
BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR ADLİ YARGI SİSTEMİ OLUŞTURULMALI
Kahramanmaraş Baro Başkanı Avukat Metin Doğan, parlamentonun, hukukta bağımsız ve tarafsız adli bir yargı sisteminin oluşturulması için harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
06 Ocak 2014 Pazartesi 22:14
Bu haber kez okundu.
Anayasal ve yasal düzenlemelerin yapılarak Ceza Mahkemeleri Kanun’daki özel soruşturma ve kovuşturma usullerinin kaldırılması gerektiğini kaydeden Doğan “Suça ve yargılanana bakılmaksızın herkesin aynı mahkemelerde yargılanması ve tabi hakim ilkesi tüm yargılamalar açısından geçerli olmalıdır.” dedi.