Öne Çıkanlar KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN SIKINTILARINI BİLİYORUM ŞAMPİYON SAKARYASPOR ŞEHİTLERİMİZİN ADI FİDANLARDA YAŞAYACAK ŞİŞMALIKLA GELEN HASTALIKLAR DEMOKRASİNİN EN KESKİN VİRAJI

Bu haber kez okundu.

ZAMANIN DURDUĞU YER; MARAŞ

Kuzey Kıbrıs’ta 1974’ten beri yerleşim ve iskana kapalı tutulan Maraş’ın kamuya ait olan sahil bölümünün bir kısmı ve Demokrasi Caddesi 2020’de halkın kullanımına açılmıştı.

TÜRKÇE VE İNGİLİZCE UYARI LEVHALARI VAR

Bir zamanlar Sophia Loren, Marilyn Monreoe, Elizabeth Taylor ve Brigitte Bardot gibi ünlüleri, İngiliz kraliyet ailesinin yaz tatillerini geçirdiği Maraş’ın etrafı halen çitlerle çevrili.

Ziyarete açılan kısmındaki caddelerde bulunan harabe halindeki binaların önünde de İngilizce ve Türkçe olarak ‘Dikkat çökebilir!’ yazılı uyarı levhaları var.

İLK ATM BANKAMATİK( KUTUSU MARAŞ’TA İDİ

8 kilometre sahil şeridi olan Maraş caddelerinde İngiliz bankası Barcley Bank binası da dikkat çekiyor. Bankanın dış cephesinin duvarına yerleştirilmiş ve ilk bankamatik olarak nitelenen demir kutu da var.

Bölgedeki işyeri çalışanları paralarını gece saatlerinde isimlerini yazarak bir zarf içinde demir kutunun içine atıyor, sabah bankaya gelen memurlar da bırakılan paraları müşterilerin hesaplarına geçiriyorlardı. Bu konuda hiçbir karışıklık, hırsızlık ya da suiistimal yaşanmadı.

MARAŞ ADI NEREDEN GELİYOR?

Halen Rumların ve İngilizlerin ısrarla pazarlık masasında olduğu Kıbrıs, Osmanlı zamanında çok kez fethedilmek istendi. Kaç kez denendi ise de İngilizler ve Rum’ların hakim olduğu adayı fethetmek kısmet olmadı.

Tarihçilerin verdiği rakama göre, 1571 yılında, dönemin padişahı, Maraş Beylerbeyi Kara Mustafa Paşa’yı Kıbrıs’ı fethetmesi için talimat verir.

Bu görev neden Maraş Beylerbeyi’ne verilir, anlatalım.

O zamanlar Maraş şehri, verimli ovası, verimli bağları, bol sulu verimli toprakları yanında mükemmel iklimi sebebiyle özellikle Konya Karaman, Ereğli civarından çok sayıda göçerlerin yerleşim alanı olur.

Maraş’a ilk gelen kavim, karaman halkı olur. Bugünkü Karamanlı Mah. Yerleşirler. Sonra bunları Bektutiye Aşireti takip eder. Uzunoluk bölgesine yerleşirler ve bugünkü adı Çınarlı Cami olan camiyi yaptırırlar ve adını da Bektutiye Camii olarak koyarlar.

Bektutiye Aşiretinin tavsiyesi üzerine yine Konya – Karaman ve Ereğli civarından çok sayıda aşiret Maraş’a göç eder. Bu aşiretin adı da Restabaiye’dir. Arapça ‘ışık saçan’ demek.

Bugünkü Işık Caddesi dediğimiz Çocuk Bahçesindeki Küçükçavuş’lu camiini yaparlar ve o dönemlerde bu caminin adı ‘Restebaiye camii’dir.

Zamanla, askerliğini çavuş olarak yapan kısa boylu bir Maraşlı, cami bitişiğindeki nar ağaçlarını da cami alanına bağışlar ve o sebeple caminin adı da o gündür bu gündür Küçükçavuşlu olur.

VE KIBRIS FETHEDİLİR

Padişahın fermanı ile Maraş Beylerbeyi Kara Mustafa Paşa, Kıbrıs’a hareket eder. Askerlerinin çoğu Maraş’tan olmak üzere, dürüstlüğü, civanmertliği sebebiyle Konya – Karaman ve Eregli’den de askerler alarak sefere çıkar.

Kıbrıs’ı fetheder. Askerin ilk konuşlandığı, karargah kurduğu yere de Maraş adı verilir.

1974’DE İKİNCİ KEZ FETHEDİLEN KIBRIS

Merhum Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’ın koalisyon hükümeti olduğu yılda, Türk askeri Kıbrıs’a çıkartma yapar. Hazırlıklar başlar, şifre, yani parola ‘Ayşe tatile çıksın!’dır.

Ki Ayşe, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızının adıydı.

Parola alınır alınmaz Türk askeri karadan ve havadan çıkartma ile şimdiki Kuzey Kıbrıs Bölgesini Rum’lardan alır.

Bu bölge merhum Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit’in eseri, mirasıdır.

Bugün ise Türkler için tatil bölgesidir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol