banner1537
Öne Çıkanlar DULKADİROĞLU BAHARA HAZIRLANIYOR MUHTEREM KOMUTANIM İLGİ İLE İZLENDİ BELEDİYESPORDA İŞLER İYİ GİTMİYOR ZOR OYUNU ŞADİ BOZDU ! EKEN ZİYARETLERİNE ARA VERMEDEN ÇALIŞIYOR

Bu haber kez okundu.

KSÜ'DE "6 ŞUBAT DEPREMLERİN ARDINDAN" TEMALI KONFERANS

"Afetlere Karşı Dirençlilikte Tehlike ve Risk Analizlerinin Önemi" başlıklı konferans, KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Kahveci, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ünsal, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ahmet Şahin, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Çan, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güldemin Darbaş, Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Uygar Gündeşli ve akademisyenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ünsal gerçekleştirdi.

Konuşmasına 6 Şubat’ta kaybettiğimiz deprem şehitlerini ve tüm şehitlerimizi anarak başlayan Ünsal “6 Şubat meydana gelen depremler bizlere afetlerin hayatımıza olan yıkıcı etkisini bir kez daha gösterdi. Afetler sadece fiziki yapıları değil toplumların ekonomik ve sosyal dokusunu da derinden sarsmaktadır. Bu tür felaketlere karşı riskleri önceden belirleyerek zararı en aza indirmek afet yönetim stratejileri ile mümkün olmaktadır.

Bugün burada bilimin ışığında afet yönetim süreçlerini daha iyi anlamak, risk değerlendirmeleri ve afet öncesi hazırlıklar konusunda farkındalığımızı artırmak, afet sosyolojisi ve etik konularının yaşamımızdaki önemini vurgulamak için bir aradayız. Konferansın afetlere karşı bilinçli ve sürdürülebilir çözümler üretmemize katkı sağlamasını ve hepimize yeni bir bakış açısı kazandırmasını temenni ediyorum.” dedi.

Konferans, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Çan’ın “Afetlere Karşı Dirençlilikte Tehlike ve Risk Analizlerinin Önemi” başlıklı sunumuyla devam etti.

Afet yönetimi ve risk analizlerine dair bilgiler paylaşan Prof. Dr. Tolga Çan “Afetler, etkilenen toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı, doğa, teknoloji veya insan kaynaklı olaylar olup önemli fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar meydana getirerek normal hayatı ve insan faaliyetlerini durdurmakta veya kesintiye uğratmaktadır.

Deprem, heyelan, taşkın, kuraklık, yangın gibi doğa olayları veya doğal olası tehlikeler sonucu meydana gelen afetler, ülkemizde ve Dünya’da son yıllarda artarak önemli çevresel, sosyal ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından afet yönetimi, risk değerlendirme ve afet zararlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar sürekli olarak geliştirilmektedir. Bunun yanında insan ve doğal çevrenin korunması için olumsuz insan elinden, insanımızın ise; doğal tehlikelerden korunması gerekiyor. Doğaya verdiğimiz zararının maalesef dönüşü ağır kayıplar oluyor.” dedi.

KSÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güldemin Darbaş ise “Afet Sosyolojisi ve Etik” konulu sunumuyla afetlerin toplumsal etkileri ve etik boyutunu değerlendirdi.

Prof. Dr. Güldemin Darbaş “Gerek mühendislik bilimlerinin gerek sosyal bilimlerin afetlere yönelik koruyucu politikaların geliştirilmesi ve etkili afet yönetimi planlarının oluşturulması gibi konularda fikirler üretir.  Ancak sorun şudur ki, afetlerin nerede ve ne şekilde oluşacağı bilinmesine rağmen afetlerin oluşumu önlememektedir.

Son yıllarda üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişimi, toplumsal değerleri de değiştirmiş, antroposantrik etik anlayışı, kendisinden başkasını düşünmeyen, konformist, gösterişe dayalı, maddi unsurlar üzerinde yükselen bir değerler sistemi oluşturmuştur. Bu çarpık ilişkiler yumağı, doğayı hızla tahrip etmekte, ormanları yoketmekte, biyoçeşitliliğin azalmasına neden olmaktadır. Bugün küresel iklim değişimlerin yarattığı etkiyle afetler geçmişte olduğundan çok daha büyük boyutlarıyla karşımıza çıkmaktadır.

Bu bağlamda, kişilerin hem birbirleri hem de doğa ile olan ilişkilerinin etiksel boyutu yeniden düşünülmeli, “ortak en üst iyi” etrafında birleşmeli, doğadan bağımsız değil, tam tersine doğayla uyumlu ve iç içe bir yaşam için herkes gerekli ahlaki sorumluluğu üstüne almalıdır.” dedi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Tolga Çan ve Prof. Dr. Güldemin Darbaş salondakilerin sorularını da cevaplandırdı.

Konferans, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1535

banner1534

banner1536

banner1540