Yorulmaz inşallah! Allah güç versin, derman versin, heyecan versin, çalışma azmi ve şevki versin! Benden genç, niye yorulsun ki?
*
Yola çıkarken, hele hele uzun soluklu bir yolculuksa niyetiniz, menzile sağ salim, kazasız belasız varmaksa düşünceniz, ki mutlaka öyledir, önce arabanızı sanayiye götürüyor, sağına soluna baktırıyorsunuz. Sanayi esnafı bilir arabada ne var ne yok. Ona göre işini yapar, parasını alır. Yok eğer siz uzun yola çıkmadan arabanızı sanayiye değil de, yol boyunda bulduğunuz rastgele birine baktırırsanız, aracınızın emniyetinden ve sizin de can güvenliğinizden kuşku duyarlar.
Hem de tavuk gibi yolarlar sizi.
Hepsi bir yana da, aracınız uzun yola dayanıklı, sizi yarı yolda bırakmayacak sağlamlıkla olmalı. Lastikleri kabak değil, kaportası düzgün olmalı ki, yola çıkarken herkesin içi rahat olmalı.
*
Bakımından sonra yakıt da önemli. Dizelse aracınız, tutup da kaçak mazot koydurursanız, biraz ucuz olsun deyip paraya kıymazsanız, hem araca zarar verirsiniz, hem de cebinize. Benzinli ise benzinle, dizelse mazotla çıktığınızda menzile sağ salim varmak işten bile değil.
Tekrar ediyorum, ısrarla söylüyorum; ki bunu tekrarlamamın bir sebebi var; aracınız dizel ise yanlışlıkla da olsa benzin koydurursanız, araçlardan çok iyi anlamasam da az çok bilgi sahibiyim, yağ yakar, maazallah aracınız ciddi zarar görür, sizin de canınız tehlikeye düşer.
*
Uzun yol tek başına çekilmez. Yorar sizi. Bir yerde uyku tutar, maazallah kazaya sebebiyet verebilirsiniz. O kazanın da akıbetini düşünmek bile istemezken, mutlaka ve mutlaka yanınızdaki arkadaşınızın da ehliyeti olmalı. Yorulduğunuzda, uykunuz geldiğinde direksiyonun başına geçebilmeli.
Stepne diyoruz ya, araçların arka bagajında duran, yedek lastik yani. İhmale gelmemeli. Olmazsa olmazı araçların. Teker patlasa yolda, ne yapacaksınız. Şart!
Yoksa kaza yapmanız kaçınılmaz!
*
Yola çıktığınız arkadaşlarınızı iyi seçeceksiniz. Sizi yarı yolda bırakmayacak karakterde, meziyette, siyasi ve ticari ahlakta olmalı. Bölüşmeyi, paylaşmayı bilmeli, ‘hep bana, hep bana!’ demeyip bölüşmeyi adil ve hakkaniyete uygun yaptığında, hem dostluklar baki kalacak, hem de gönüller A Haber izlemiş gibi mutlu olacaktır!
*
‘Aracı hem ben kullanırım, ikinci bir şoföre de gerek yok, lastik patlarsa ben değiştiririm, hedefi ben belirlerim, nereye gideceğime ben karar veririm, hatta hangi güzergahı kullanacağıma de kendim karar verebilirim!’ der, tek başınıza bir ordu, tek başınıza bir silahşör göre davranır, karşınıza çıkanlarla tek başınıza mücadele edecek olursanız, cesaretinize rağmen gücünüz yetmeyebilir, ki savaşı, kavgayı ve mücadeleyi yenik bitirebilirsiniz.
Başlıkta da dediğim gibi; Hızlı koşan çabuk yorulur!
Bir önceki dönemden kalma örneği varken!
NOT: Bir sonraki yazım, ‘Kaptan ve tayfaları’ olacak.