Geçen hafta sonu, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Hatay'da deprem bölgesi illerin oda başkanlarıyla birlikte 'Mücbir sebep hali'nin uzatılması için çağrıda bulundu.

Depremden sonra şehir yavaş yavaş toparlanmaya başlasa da, esnaf kesimi dahil vatandaşlar kendine gelemedi. Toparlanamadı açıkçası. Acıları taze. Zira depremde sadece canlarını değil, birikimlerini, hatıralarını ve hayallerini de kaybedince, uzun süre travma geçirdiler, zaten çoğu hemşehrimiz de şehri terk etti.

Ekmeklerini, rızıklarını, kısmetlerini başka şehirde aramaya çıktılar. Ama önce can güvenliklerini garanti altına almaktı asıl gidiş nedenleri.

*

Yaşam zor, hayat pahalı, insanlar geçim derdinde iken, sanayiciler, esnaf kesimi ayakta kalma mücadelesi içinde, ticari hayat sekteye uğrayınca, vergilerini veremez olmuş, kiralarını ve Bağ-kur taksitlerini (primlerini) ödeyemez hale düşünce, zaten serbest muhasebeci ve mali müşavirleri de bu depremde ciddi yakım yaşamış, kayıtları, evrakları, mükellefe ait bilgileri de enkazla birlikte uzaklara dökülmüşken, mücbir sebep hali gündeme geliverdi.

Şimdi önümüzdeki ayın son günü. Yani mücbir sebep hali süresi bitiyor. Mükellefler, depremden bu yana ödeyemedikleri vergilerini, borçlarını ödeme ile karşı karşıya kalacaklar.

Fakat daha elde yok, avuçta yokken, bir vatandaşı dinledim, ‘Ben esnafım, devlete 30 yıl kesintisiz vergi ödedim. Devlet babadır, evladın halinden anlar, baba da 1 yıl benden vergi almasın!’ demişti.

Kirasını, çalışanların haftalıklarını dahi ödeme sıkıntısı çeken bilumum esnaf kesimi, şimdi mücbir sebep halinin uzatılmasını istemekle haklı mı, haklı.

*

TUSAŞ gibi ciddi bir yatırımın şehrimize gelmesinde büyük payı olan, sosyal sorumluluk sahibi, şehrin duyarlı sivil toplum kuruluş kanaat önderi sayın Mustafa Buluntu Başkanımız, bu bağlamda geçen hafta sonu Hatay’da idi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; ayrıca Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin, Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Adıyaman TSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, İskenderun TSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Islahiye Ticaret Odası Başkanı Selahattin Türkmen ve Reyhanlı TSO Başkanı Necmettin Zaroğlu katılmıştı.

Durum tespitleri yapılmış, tüm sanayi odası başkanları düşüncelerini, önerilerini paylaşmış, nihayetinde bir ortak bildiriye imza atmışlardı.

Ortak bildiride, depremde etkilenen illerimizin yaralarını bir nebze de olsa sarılacağına inanıldığından ortak önerilerin hükümet nezdinde dikkate alınması başlıca talep ve dilek olarak ele alındı.

Toplantıda ortaya çıkan net mesele, “Depremden en çok etkilenen illerde ve İlçeler de özellikle de illerimizde, “Mücbir sebep” süresi mutlak suretle uzatılmalıdır.”

*

Bu toplantıda düşüncelerini, önerilerini paylaşan TSO Başkanı Mustafa Buluntu, özellikle deprem belgesindeki küçük esnafa ve serbest meslek erbaplarına desteğin verilmesini, işyeri kira ödemelerinde vergi indirimi ve SGK ve Bağ-kur prim muafiyetinin getirilmesini,

İşletmelere personel istihdam desteğini, inşaat sektöründe İşgücü göçü yaşanması sebebiyle oluşan maliyet artışları SGK prim muafiyeti ile desteklenmesini, bütüncül bir kent planı ile alt ve üst yapılar planlanmalı illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza yaşanabilir şehirler oluşturulmasını,

Deprem yaşamış illerindeki mükelleflerden alım yapan mükelleflerin KDV iade süreçleri hızlandırılmasını, deprem nedeniyle araçları hurdaya ayrılanların yeni araç teminlerinde ÖTV ve KDV indirimi uygulanmasını, damga, emlak vergisi, MTV, ÇTV, harç, ücret vb. mali yükümlülükler belli bir süre alınmayıp veya indirimli uygulanmasını,

Ve özellikle mali müşavirlerin beyanları doğru verebilmesi adına depremde zarar gören işletmeler için uygulanacak işlemler için açık ve net bir yol haritası belirlenmemesi konusundaki önerisi, talebi, tavsiyesi isabetliydi, doğru bir karardı.

*

Küçük esnaf ve serbest meslek erbapları (ticaret) kadar sanayi ve iş dünyası için bir şans, bir fırsat olduğuna inandığımız kıymetli Başkan Mustafa Buluntu’nun bu toplantıya katılması, ortak bildiriye imza atarak beklentileri hükümete bırakması, özellikle mücbir sebep halinin uzatılmasına dair önerisi, çabası zamanlı, isabetli ve yerinde bir karar olacak.

Teşekkürler Başkanım!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol