Müzeler; sanatsal, teknik, bilimsel, tarihi veya arkeolojik materyal bulunduran, içerisine hayvanat ve botanik bahçelerinin dahil olduğu kültür kurumlarıdır.

Müze, somut ve somut olmayan mirası araştıran, bir araya getiren, koruyan, yorumlayan ve sergileyen, kâr amacı gütmeden topluma hizmet eden kalıcı bir kurumdur.

Ve o müzeler, şehirlerin-ilçelerin tarihine ışık ve ayna tutar.

Müzelerde tarih vardır, kültür vardır, sosyal yaşamdan izler vardır, insanları geçmişe alıp götüren hatıra birikintileri ve kalıntıları vardır.

*

6 Şubat depremiyle birlikte şehrin tomografik yapısı değişti, ve şehir devletimizin güçlü katkıları nedeniyle toparlanıyor, kentin dört bir yanı şantiye alanına çevrilmiş iken, Fırat Görgel’in Başkan seçilmesiyle birlikte kent eski görünümünde olmasa da, kısa süre sonra daha modern, üstelik de yeni caddeler, yeni sokaklar ve yeni yaşam alanlarına kavuşacak.

Kentin statik ve tomografik yapısı göz önüne alınacak olursa, aslında bu deprem bize bazı yenilikleri, şehirleşme adına yeni yapılaşmalara imkan tanıdı.

Şöyle ki…

*

Meseleyi, kentin merkezinde kalan, üstelik de ciddi manada otopark sorunu yaşanan tarih ve kültür kurumumuz Kahramanmaraş Müzesine getirmek istiyorum. Kaldı ki depremde kısmen de olsa hasar gördü.

Kentin yeniden ihya ve inşası için bazı alanlar rezerv alanı ilan edildi. Kentin rengini, geleneklerini, dokusunu ve insanların yaşam alışkanlıkları-kültürü kadar sosyal yaşam imkanlarını düşünerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca alınan kararlar, projeler bir bir hayata geçiriliyor.

*

Diyorum ki, neredeyse 40 yaşını aşmış, ana arter üzerinde, park edilecek bir metrekare yeri dahi yokken, diyoruz ki Müze rezerv alanına dahil edilmeli, kentin geleceğini kurtaracak EXPO’da konuşlandır8ılmalıdır.

Bu, hem EXPO’yu canlandıracak, hem insanların sosyal yaşamına katkı sunacak, hem de şehir merkezinde, ana arter üzerindeki trafik yoğunluğunu alacak, zaten park alanı da olmayınca insanlar tarihi, kültürü ile yüzleşemeye zaman bulamamaktadır.

*

Diyorum ki, bu şehrin öz evladı, Başkanlığı ile insan yaşam kalitesinde artış sağlayan, insanların dertleriyle dertlenip, kentin toparlanması ve ayağa kalkması için özveriyle çalışan Fırat Görgel ile bugün şehrimizi şereflendirecek olan Çevre ve Şehircilik İklim Bakanı sayın Murat Kurum’dan bu meselede destek bekliyoruz.

Atılacak bu adım, şehrin geleceğini kurtardığı gibi, EXPO’yu da canlandıracak, rezerv alanına girmesi sebebiyle alan genişleyecek, belki de yeşille kavuşacak, bölgede eksikliği hissedilen park alanına kavuşacak Kahramanmaraşlılar.

Bakan sayın Murat Kurum ve Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Fırat Görgel’den bu meselede destek bekliyor, bu desteğin şehrin geleceğine, yeni Kahramanmaraş’ın modernize edilmesine ışık tutacağını belirtmek istiyoruz.

*

Özetle ve nokta koyarak yazıyoruz, Müze rezerv alanına dahil edilerek, tarihe, geçmişe ışık tutma ve ayna olma noktasında varlığını EXPO’da sürdürmelidir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol