Araştırmamızın bu sorusunda Kahramanmaraş halkının koalisyon hükümeti kurulamamasında kimi sorumlu gördüğünü ölçmeye çalıştık. Bu sorunun seçeneklerine partilerden farklı olarak Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın ismini de ekledik. Acaba bazı siyasal aktörlerin iddia ettikleri gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu koalisyonun kurulamamasında bir sorumluluğu var mıydı?
Kahramanmaraş halkının % 33’lük kısmı koalisyon kurulamamasında MHP’ye sorumlu gördüğü kanaatini ifade etti. Koalisyon hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak Kahramanmaraş halkının % 19’a yakın kısmı Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ı, %16’sı AK Parti’yi, % 12’si CHP’yi, yaklaşık % 12’si HDP’yi görmüş. Koalisyon hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak % 8’lik bir kısım ise daha başka faktörlerin etkili olduğu kanaatini paylaşmış.
1) YENİ YAPILACAK SEÇİMDE OYUNUZU DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
7 Haziran 2015 genel seçimleri sonucunda oluşan tablo Türkiye’de partilerin tek başlarına iktidarını mümkün kılmamıştı. Koalisyon hükümeti kurulması için yapılan görüşmeler de olumsuz sonuçlandı. Bu durumda anayasamız gereği tekrar millete başvurma ihtiyacı doğmuştu. Bu seçimin sebebi yaşanan tıkanıklığın millet iradesi ile aşılmasıdır. Peki 1 Kasım’da yapılacak olan genel seçimlerde Meclis’te aynı aritmetik tablo çıkarsa ne olacak? Farklı bir tablonun çıkması ancak seçmenin oy verme davranışında değişikliğe gitmesi ile mümkün olabilecek.
Bu soruda Kahramanmaraş seçmeninin 1 Kasım seçimlerinde oy verdiği partiyi ne oranda değiştirip değiştirmeyeceği ölçülmeye çalışıldı. Karşımıza çok kritik bir tablo çıktı. Kahramanmaraş halkının % 81’i Kasım 2015 genel seçimlerinde oy vereceği partiyi değiştirmeyeceği kanaatini ifade etti. % 14’lük kesim ise oyunun rengini değiştireceğini ifade etti. Oyunu değiştirip değiştirmeyeceğinin kararını vermeyenler ise yaklaşık % 5 olarak karşımıza çıkıyor.
2) YENİ YAPILACAK SEÇİMDE, PARTİLERİN OY ORANI AÇISINDAN FARKLI BİR TAPLO ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Bu soruda Kahramanmaraş halkının yeni seçimlerden sonra Meclis’te farklı bir tablo bekleyip beklemediği ölçülmeye çalışılmıştır.
Kahramanmaraş halkının % 77’si Kasım 2015 genel seçimlerinde Meclis’te farklı bir aritmetik beklediği kanaatini ortaya koydu. Halkın % 17’si ise tablonun değişmeyeceğini düşünmektedir. Bu rakamlar bize haklımızın seçimlerden sonra toplumsal meşruiyete sahip bir hükümeti arzuladığını göstermektedir. Sonuç ne olursa olsun, ülkemizin güçlü bir iktidara ihtiyacı olduğu açıktır.
3) OY VERDİĞİNİZ PERTİNİN KAHRAMANMARAŞ’TAKİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARININ DEĞİŞMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Kahramanmaraş’ta hem seçim öncesinde hem de seçimlerden sonra en çok tartışılan konuların başında aday gösterilen isimlerin uygun olup olmadığı meselesi gelmekteydi. Birçok gazeteci ve yazar başta olmak üzere toplumun farklı katmanları milletvekili aday listelerinden dolayı memnuniyetsizliğini ifade ediyordu. Marpoll olarak bu iddiaların halk nezdindeki durumunu incelemek için bu soruyu yönelttik.
Kahramanmaraşlı seçmenin % 43’lük kısmı mevcut milletvekillerinin değişmesi gerektiğini ifade ettiler. Mevcut milletvekillerinin değişmesini isteyenlerin oranının %43 olmasını çok çarpıcı bulduğumuzu ifade etmek isteriz.
Kahramanmaraş’ta siyasi partilerin, kamuoyundaki bu beklentiye kayıtsız kalmayacaklarını ve aday belirleme sürecinde seçmenin sesine daha çok kulak vereceğini ümit ediyoruz.
4) İLİMİZ MİLLETVEKİLLERİNDEN HANGİLERİNİN İSİMLERİNİ BİLİYORSUNUZ?
Bu soruda, görüşülen kişilere ilimiz milletvekillerinden hangilerinin adını bildikleri sorulmuş ve o sırada görüşülen kişinin hatırlayarak söylediği isimler anketörlerimiz tarafından işaretlenmiştir. Yani, görüşülen kişilerin soruyu duydukları anda hatırlayıp söylediği isimler işaretlenmiştir.
Bir anlamda bu sorunun cevabı ile biz marka vekillerimiz hangileri sorusuna da cevap bulmuş oluyoruz. Buna göre Kahramanmaraş halkının büyük kısmı Mahir ÜNAL’ı tanıdığını ifade etmiş oldu. Mahir ÜNAL’dan sonra sırasıyla en çok bilinen vekillerimiz Veysi KAYNAK ve Sevde BAYAZIT KAÇAR olarak karşımıza çıkıyor.
5) SİZE GÖRE TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
7 Haziran seçimleri sonucunda hükümet kurulamadığı, eli kanlı terör örgütünün ülkenin huzurunu bozduğu ve ekonomik istikrarın sekteye uğradığı kritik bir sürecin yaşandığı bu dönemde Kahramanmaraş halkının ülkemizin en önemli sorununa ilişkin kanaatleri ölçülmeye çalışıldı.
Kahramanmaraş halkının % 60 gibi büyük bir kısmı ülkemizin çözülmesi gereken en önemli sorunu olarak terörü görüyor. Kahramanmaraş halkının % 12’ye yakın kısmı eğitimi, % 8’e yakın kısmı paralel yapı sorununu, % 8’lik kısmı işsizliği, % 7’ye yakın kısmı rüşvet ve yolsuzluğu ve nihayet % 5’lik kısmı ise diğer ekonomik sorunları çözülmesi gereken en önemli sorun olarak ifade ediyor.
6) ÇÖZÜM SÜRECİNDE TERÖR ÖRGÜTÜ PKK’NIN GÜÇLENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?
Son dönemde yeniden hortlayan terör olayları bizi eli kanlı terör örgütü PKK’nın çözüm sürecinde güçlenip güçlenmediğine ilişkin algıyı ölçmeye sevk etti. Bu sebeple Kahramanmaraş halkının çözüm sürecinde PKK’nın güçlenip güçlenmediğine ilişkin kanaatlerini tespit etmek için bu soru hazırlandı.
Kahramanmaraş halkının % 77 gibi büyük bir kısmı çözüm sürecinde eli kanlı terör örgütü PKK’nın güçlendiğine ilişkin kanaatlerini ifade etti. Kahramanmaraş halkının % 19’a yakın kısmı ise terör örgütü PKK’nın güçlenmediği fikrini paylaştı.