CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu yazılı açıklamasında, tarihin en ağır don felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçen bu facia, en çok çiftçimizi vurduğunu, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Tunceli, Erzincan, Kayseri, Sivas ve Denizli gibi birçok ilimizde zirai don sebebiyle üreticilerimizin mahsulü büyük zarar gördüğünü ifade etti.
Öztunç açıklamasında “Bu yaşanan büyük zirai don felaketine karşı hükümetin bir an önce acil eylem planını hayata geçirmesi gerekmektedir. Bu felaketin aslında yalnızca tarıma ve çiftçiye değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük zararları olacak, üretimde daralma ve rekoltede ciddi kayıplar yaşanacaktır. Zarar gören üreticilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve diğer özel bankalara olan tarımsal kredi borçları hemen ertelenmeli, çiftçilerimize faizsiz kredi ve teşvik desteği verilmelidir. Hükümetin ithalata bağımlı bir tarım politikası ve artan maliyetler yüzünden üretimden çekilmeye
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Özellikle küresel ısınmadan kaynaklı ülkemizde 10-11-12 Nisan tarihlerindeki hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sonucu Türkiye’nin birçok yerinde zirai don gerçekleşmiştir. Termometrelerin -20 dereceyi gösterdiği Kahramanmaraş’ta kayısı, mısır, buğday, üzüm bağları ve meyve ağaçlarını büyük oranda don vurmuş, Dulkadiroğlu ilçesi Bertiz Mahallesi’ndeki ceviz ağaçları olumsuz etkilemiştir. Kahramanmaraş’ta zirai don sebebiyle üreticilerimizin mahsulü büyük oranda zarar görmüştür.6 Şubat depreminde büyük yara alan Kahramanmaraş ekonomisi, son olarak yaşanan zirai don olayı ile tarımsal üretimde de büyük kayıplar yaşamıştır. Kentin büyük oranda geçim kaynağı olan tarımsal üretiminin devamı için mutlaka oluşan zararın karşılanması ve destek verilmesi gerekmektedir.
Gerçekleşen zirai don sebebiyle Kahramanmaraş çiftçisinin uğradığı Zararların tespiti, alınacak tedbirlerin belirlenmesi, çiftçilerimizi tarımsal üretime devam ettirebilecek desteklerin sağlanması ve tarımsal üretimde büyük yara alan Kahramanmaraş’ın afet bölgesi ilan edilmesi amacıyla Anayasamızın 198’nci Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ’nün 104 ve 105’inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” İfadelerine yer verdi.