Öne Çıkanlar KAMUDA ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN SIKINTILARINI BİLİYORUM ŞAMPİYON SAKARYASPOR ŞEHİTLERİMİZİN ADI FİDANLARDA YAŞAYACAK ŞİŞMALIKLA GELEN HASTALIKLAR DEMOKRASİNİN EN KESKİN VİRAJI

Bu haber kez okundu.

KIRKPINAR’DA BAŞPEHLİVAN DEĞİŞMEDİ; ZEYBEK

663.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, kıran kırana geçen mücadelenin ardından sona erdi. Başpehlivanlık final güreşlerinde altın kemer için ter döken Mustafa Taş ve Yusuf Can Zeybek kıyasıya mücadele verdi. Rakibi Mustafa Taş’ı yenen Yusuf Can Zeybek Altın kemer sevinci yaşadı. Türkiye’nin başpehlivanı Yusuf Can Zeybek’e altın kemeri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz takdim etti.

YAĞLANDILAR, KOL BAĞLAYIP, PEŞREVE ÇIKTIKTAN SONRA GÜREŞE TUTUŞTULAR

Saray içi Er Meydanı'nda gerçekleştirilen 663’üncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye Geleneksel Güreş Federasyon Başkanı İbrahim Türkiş, Türkiye Geleneksel Güreş Federasyon Başkan Vekili, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu As Başkanı Şahin Hopur, Güreş severler ve çok ayıda pehlivan katılım sağladı.

İlk günden son güne kadar kıran kırana güreşler gerçekleştirildi.  Kırkpınar hem ata sporu yağlı güreşe, hem de kent turizmine hayat verdi.

3 GÜN SÜREN GÜREŞLER İÇİN KENTE YERLİ VE YABANCI BİRÇOK KİŞİ GELDİ.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, ilgiyle izlendi. Daha önce Kırkpınar’ı kazanan birçok başpehlivan rakiplerine sürpriz şekilde yenilerek altın kemer hayalini bir sonraki yıla bıraktı.

Edirne’de 663’üncü kez gerçekleştirilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarayiçi Er Meydanı’nda yoğun katılımla yapıldı. Pehlivanlar birbiriyle yarışarak altın kemer için ter dökerken, seyirciler de güreşleri izlerken heyecan dolu anlar yaşadı.

YENİ FORMAT HAYAT BULDU

Kırkpınar, bu yıl Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun uygulamaya koyduğu yeni formatla gerçekleştirildi.

Kırkpınar’a katılacak pehlivan sayısı 852’ye düşürüldü. Yeni formata göre Kırkpınar’daki başpehlivanlık boyu hariç tüm boylarda yalnızca 64’er güreşçi kaydı alındı. Başpehlivan boyu yalnızca 40 pehlivanla sınırlandırıldı. Bu boyda güreşmek isteyen pehlivanlarda yıl boyunca devam eden ligde yeterli puanı alması şartı arandı.

Ligdeki ilk 32 başpehlivan Kırkpınar’a direk katılma hakkı kazandı. Geriye kalan 8 başpehlivan ise 4 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen eleme müsabakaları sonrasında belirlendi. Eleme müsabakalarına 23 pehlivan katıldı.

663. TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ’NE 852 PEHLİVAN KAYIT YAPTIRDI

Lig formatında düzenlenen güreşlerde topladığı puanlarla ilk 32’ye giren başpehlivanlar, Kırkpınar’a direkt katılım hakkı alırken, ek başvuru yapan 23 başpehlivandan 8’i ön eleme müsabakalarıyla belirlendi. Toplamda 852 pehlivanın kayıt yaptırdığı 663’üncü Kırkpınar’da başpehlivanlık güreşlerinin ilk turu 6 Temmuz Cumartesi günü geçekleştirildi. Yeni formata göre 40 başpehlivan için seri başı uygulaması yapıldı. Buna göre 40 başpehlivan 5 torbaya ayrıldı. Seri başlarının olduğu ilk 3 torba ilk turda güreşmedi. 40 başpehlivandan yalnızca 4 ve 5’inci torbadaki 16 başpehlivan Kırkpınar’da kol bağladı.

DİĞER 13 BOYDA 77 PEHLİVAN GÜREŞ TUTTU

Minik 1 boyda 53, minik 2 boyda 54, teşvik 1 boyda 53, teşvik 2 boyda 51, tozkoparan boyda 63, ayak boyunda 64, deste küçük boyda 61, deste orta boyda 62, deste büyük boyda 63, küçük orta küçük boyda 61, küçük orta büyük boyda 63, büyük orta boyda 65, başaltında 65, baş boyunda 55 pehlivan mücadele etti.

“FİNAL GÜNÜ BÜYÜK HEYECAN YAŞANDI

Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirilen güreşler Pazar günü de kıran kırana geçti.

Çeyrek finale kalan isimler kuralarını çekti ve eşleşmeler yapıldı.

Eşleşmelerin ardından çeyrek finalde Ali Gürbüz Hüseyin Gümüşalan ile Yusuf Can Zeybek Mustafa Arslan ile, Mustafa Taş Enes Doğan ile ve Serhat Gökmen Hamza Özkaradeniz ile karşı karşıya geldi.

Dualı çayırda ter döken başpehlivanlar, alkışlarla desteklendi. Müsabakalar sonucunda

Serhat Gökmen, Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşalan ve Yusuf Can Zaybek Yarı finale kaldı. Yarı finalde Serhat Gökmen ile Mustafa Taş, Yusufcan Zeybek ile Hüseyin Gümüşalan karşılaştı.

Oldukça çetin geçen yarı final müsabakalarının ardından finalin adı belli oldu. Final müsabakasında Mustafa Taş ile Yusufcan Zeybek kıran kırana güreşti. Finalde Taş ile Zeybek, Altın kemer için birbiriyle yarıştı. Müsabakalar sonucu güreşin galibi ve başpehlivan Yusuf Can Zeybek Altın kemerin sahibi oldu. Kırkpınar'ı kazanarak Türkiye'nin başpehlivanı unvanını kazanan güreşçiye 550 bin lira,  ikinciye 275 bin lira, üçüncülere de 140' ar bin lira ödül verildi.

BAŞPEHLİVANLARA ÖDÜLLERİNİ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ VERDİ

Başpehlivanların kupa ve madalyaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından verildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Yusuf Can Zeybek'e altın kemerini taktı. Başpehlivan Yusuf Can Zeybek törende altın kemerini kuşandı.

“DEPREMDEN ETKİLENEN TÜM İLLERİ KAPSAYAN MÜSABAKAYI KAHRAMANMARAŞ’TA YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Kahramanmaraş güreşlerine büyük emek veren Geleneksel Spor Dalları Frderasyonu As Başkanı Şahin Hopur müsabaka sonrası yaptığı açıklamada: “Son zamanlarda seyircileri ve bizleri bu kadar heyecanlandıran karşılaşma izlememiştik. Mükemmel bir müsabaka oldu. Müsabakalara katılan tüm güreşçilerimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Çok şükür kazasız belasız bir güreş müsabakasını daha tamamladık.

Bundan sonra çok daha heyecan verici müsabakaları İlimiz Kahramanmaraş ta yapmak için çalışmalar hemen başladık. İnşallah depremde etkilenen tüm illerin sporcularının da katılacağı birçok müsabakayı ilimiz de ve çevre illerinde yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol