banner1524

Büyükşehir olacağız ya, şimdi herkes bu soruyu soruyor, sorduğu soruya ne akil insanlardan sağlıklı bilgi alabiliyor, bu bilgi kirliliği içinde, “bilse bilse gazeteciler daha iyi bilir!” mantından hareketle, “nereye gideceğiz!” demekten kendilerini alamıyorlar.

Söz aramızda, gazetecinin de bildiği bir şey yok aslında.

Kulaktan duyma, dedikodulara kulak kabartma, o kadar…

Başbakan sayın R.Tayyip Erdoğan da açıkladı ya, Büyükşehir statüsüne kavuşacak 13 il arasında Kahramanmaraş da var.

Öne alındı ya, yerel seçimlere de tam 13 ay var.

Bakıyorum, bir hareketlilik, bir kımıltı, bir ‘niyet’ belirleme temayülleri, düşünceleri, eylemleri var. Veya hazırlık içindeler…

*

Bizim nüfus için kaygımız yok.

Evvel Allah, o iş tamam.

Şimdi herkes gözünü 1 Ekim’de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisine çevirdi. Ee haliyle ilk haftalarda çıkması beklenen Büyükşehir yasasına… Geçse de kurtulsak hayırlısı ile. Belki boyumuz bile uzayabilir bu sayede.

Kim, kimler Elbistan’a gidemez? Beni ilgilendirmez!

Ben giderim, Akçır’da balığımı da yerim. Ötesini Ankara’daki büyük’ler, Elbistan’daki küçük’ler düşünsün. 

*

Gelin biraz detaylara girelim. Bilenler, okuyanlar bilmeyenlere, okumayanlara izah etsinler! Allah nasip ederse yasa ilk haftalarda yasalaşacak. Yasanın adı da, belediyeler il idaresi kapsamına alınacağından ‘bütünşehir’ olacak.

Belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak, köyler mahalleye dönüştürülecek, ilçe belediyelerin imar yetkileri ile itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehire devredilecek.

İl genel meclisi tarihe karışıyor.

İlde büyükşehir belediyesi meclis üyelerinden oluşan tekbir ‘il meclisi’ oluşacak.

Büyükşehir belediye başkanı büyük yetkilerle donatılacak, ilde valinin tanımı yeniden yapılanacak, il özel idaresinin yetkileri büyükşehire kayacak.

*

Bunlar son demde bildiğiniz,  duyduğunuz veya öğrendiğiniz hususlar.

Biz de içinde olmak şartıyla, Türkiye genelinde 29 büyükşehir ilimiz olacak. Bu 29 ilde,e aşırı merkeziyetçi yapılar meydana getirilecek,birçok şey, bütünşehir belediye başkanının iki dudağının arasından çıkacak söze bağlı olacak. Bütünşehir yasası, AK Parti’nin kamuoyuna yansıtılan görüşleri doğrultusunda yasalaşırsa, 29 vilayette adeta ‘mini başkanlık’ sistemi oluşturulacak.

Peki, oluşacak da, bu uygulama, bu sistem toplumsal yaşamda ayrışmaya götürür mü, yani açıkça yazmak gerekirse, ‘ötekiler ve bizler’ şeklinde siyasi kutuplaşma olabilir mi?

*

Bütünşehir modelinde, yerinden yönetim ilkesi ve demokrasi kültürü gereği, belde belediyelerin kalmasından yana olanların sayısı az değil.

Köyler mahalleye dönüşmesin diyenler de…

İlçe belediyelerinin yetkileri ellerinden alınmasın… Kısıtlanmasın!

Tabi bizim dememiz para etmiyor. Toplumsal ihtiyaçlara göre hazırlanacak bu yasa, meclisten bir çıksın hele, Büyükşehir belediye başkan aday adayları da arz-ı endama başlasın yavaş yavaş, ortalık hareketlensin biraz, bizlere de haber çıksın, gün doğsun!

Kurban bayramından sonra seyreylerin cümbüşü!

 

NOT: Bu akşam, saat 21.00’de, Basın Kulisi isimli canlı tartışma programı konuğuyum. İzlemenizi salık veririm!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1527