2023-06-30 16:44:26

Kurbandan sonra et fiyatı nereye gider? Çok düşer mi?

Eşref ŞEKERLİ

30 Haziran 2023, 16:44

Kıymetli dostlar, hepinize yeniden hayırlı bayramlar diliyorum.  kurbandan sonra ne olur hayvan alalım mı ahırımızı dolduralım mı?

Gibi sorularla karşı karşıyayız. 

Bildiklerimi size aktarmaya çalışacağım. 

Öncelikle şap hastalığından bahsedelim.

(Sat 2) denilen yeni tip virüs çok ağır seyreden özelliklere sahip.

Daha önce ülkemize görülmemiş olmasından dolayı hayvanlarımıza yeterli direnç yok. 

Hastalığın tespit edilmesi müdahalesi aşının üretilmesi ve sahada uygulanması süreçleri çok uzun sürdüğü için hastalık bakanlıktan daha hızlı davranmış ve ülkemizin tamamını ele geçirmiştir.

Hastalık yayıldıktan sonra ülkedeki tüm pazarları kapatarak gerekli tedbirleri almaya çalışsalar da hastalık ülkenin tamamına yayılmış durumdadır.

Hastalıkla mücadelede aşı en önemli elimizdeki güçtür.

*

Ülkemizde hayvan hareketleri çok fazladır. Bunları kısıtlamak gerçekten çok zor. Pazarları kapatırsınız.  Pazarları kapısında yahut pazarlığı yakın noktalarda alışveriş devam eder.

Hayvan sevki konusunda kısıtlama koyarsınız.  Vatandaş yine bir yolunu bulur hayvan hareketlerini devam ettirir.

İllegal hareketler sonrasında ciddi evrak yüküne sebep olur.  Hayvan sayısını tespit edilmesinde ciddi SORUNLAR yaşarız. Hastalık ilk çıktığında ve pazarlar kapatıldığında bunları yazmıştık. 

Pazarları kapatmanın bir çözüm olmadığını.

İşte bugün bakın kurban bayramında neredeyse hareket etmeyen hayvan kalmadı. 

*

Kurban seçmek ve kurban bakmak düşüncesiyle o ahırdan başka bir ahıra koşuşturup duran insanlar farkında olmadan bu hastalığı ülkenin her tarafına yaymış oldular.

Bayram sonrası satılmayan hayvanlar yeniden geldikleri yere gideceği için  hastalık bulaşmamış herhangi bir nokta varsa böylelikle onlarda tamamlanmış olacak.

Kısacası Sat 2 dediğimiz bu yeni şap virüsü bayramdan sonra bizi yoracak

Zaten bir çok yetiştireceğimiz hayvanlarını kurtarabilmek amacıyla  hastalığa bulaşmadan kesime göndermişlerdi ülkedeki fiyat düşüşünün sebeplerinden birisi buydu.

Gereğinden  fazla piyasaya mal sürüldüğü zaman genelde böyle olur. maliyetler artıyor olmasına rağmen fiyatlar düşer.

Kurbanda da gördük ki özellikle büyükbaş hayvanlarda kesim fiyatının altında satışlar oldu. 

Yurtdışında kesilen kurbanların içerdeki piyasadan çok düşük olması ağırlıklı olarak yurtdışına yönelmeye insanlarımızı sevk etti.

Hiç piyasada 4500 TL ile 8000 TL arasında değişen küçükbaş hayvan fiyatları dışarda 2000 lirayla 2500 TL arasında olduğu için genelde yurtdışı bağış miktarında artış oldu.

İç piyasada bazı bölgelerde canlı kilo gram üzerinden küçükbaş hayvan 100 TL’ye kadar düşmüş olsa da bayramdan bir gün önce ve bayramın birinci günü 150 TL’ye kadar çıktı.

Tabi yurdun her tarafında durum böyle değildi dağılımlar farklılık gösterdi bazı bölgelerde kurbanlıklar elde kalırken bazı bölgelerde  kurbandan bir gün önce eldeki bütün hayvanlar bitti.

2023 yılı içerisinde 500.000 adet büyük baş hayvan besilik ithalatı açıldı

Hayvanlar gelmeye başladı.  Bunların beslenip piyasaya sunulabilmesi için minimum 120 güne ihtiyaç var  Kısacası 120 günden önce piyasada yetişmiş mal bulmak zor olacak 

*

Et ve Süt Kurumu kurban bayramından öncesine kadar yurtdışından karkas et getirip piyasaya anlamsız bir müdahale yaptı haksız bir rekabete ulaştı. sayesinde bazı kişilere rantiye fırsatı verilmiş oldu.

Genel piyasada bir düşüş olsa da perakende piyasasını etkilemeyen sadece bu işten nemalanan üçbeş kişinin ve grubun haksız kazanç elde etmesine sebep oldu.

Et ve Süt kurumu yaptığı bu zararına iş sebebiyle hazineye bütçeye zarar vermiş oldu.

Mehmet Şimşek maliye Bakanı olduğu günden itibaren ülkedeki anlamsız harcamaların önüne geçeceğini düşünüyorum.

Bu anlamda özellikle et ve Süt Kurumu’nun anlamsız müdahale ve sonuçsuz harcamalarına dur diyecektir.

Bu sebeple önümüzdeki günlerde. Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya müdahelesini  beklemiyorum.  Yukarıda saydığım sebepler toparlandığında. 

Kırmızı et fiyatlarında bayramdan sonra maliyetlere paralel olmak üzere fiyat artışı bekliyorum. 

*

Yem fiyatlarında torbada 20 liralık bir artış öngörüyorum. 

Her ne kadar yurtdışından gelen döviz kaynaklı protein kaynaklarından düşüşler olsa da  İç piyasada buğday ve tahıl fiyatlarında cazip fiyatlar olsa da yem sanayisi bayramdan sonra minimum %4 olmak üzere fiyatlarda değişiklik yapacağını düşünüyorum Buda torbaya 20 liralık ek maliyet gelecek demektir

Yem sanayisi artan döviz fiyatlarini asgari ücretteki değişikliği işçilik ve enerji fiyatlarındaki artışı gerekçe olarak gösterecektir.

Ülkemizde son 23 yılı takip eden birisi olarak söylüyorum ne zaman ki karkas kırmızı et 7 doların altına inmişse zarar eder.

Döviz fiyatlarına kur korumalı mevduat hesabı yaklaşımı ile müdahale edildiğinden  bu durum geçici bir süre için değişmiş gibi görünse de son günlerde artan kur fiyatlarıyla hesap ettiğimiz de 7 $ rakamının dip seviyesi olduğunu söyleyebiliriz.

*

Her yıl kurban bayramı sonrasında iki ay gibi bir süre piyasalar durgunlaşır yavaşlar lakin bu yıl bayramdan sonra iki ay gibi bir süre beklemeden yeniden normale döneceğimizi ve hareketlenmenin başlayacağını öngörüyorum.

Bu durumu etkileyecek tek bir faktör var süt fiyatlarının doğru belirlenmesi.

Eğer geçmişte olduğu gibi süt fiyatları üreticiyi kurtaran bir fiyat politikası gözetilerek açıklanmaz ise yine inekler kesime gidebilir.

Buda piyasadaki arz dengesini yeniden bozabilir.

Önümüz yaz   yağmur bol olduğu için meralarda hayvan bakmak mümkün geçtiğimiz yıllarda yağış azlığı gerekçesiyle insanlar hayvanlarını elden çıkarma telaşında idi bu yıl böyle bir durum yok insanlar hayvanlarını meraya gönderiyor.

İnşallah süt fiyatları üreticiyi kurtaran bir anlayışla açıklanır da yine inekler kesime gitmez ve bütün dengeler yeniden altüst olmaz. Kısacası ne yapmamız lazım

*

Ahırımız dolu olsun!

Kötü haberlere ve spekülasyonlara kulağımızı kapatalım.

Su akar yolunu bulur.

Geçmişte sektör para kazanmıyor diye ahırımızı boşalttık hayvan fiyatları geçtiğimiz yıla göre %100’ün üzerinde artış gösterdi

Ahını boşaltanlar pişman oldu.

Bizi üretimden başka bir şey kurtarmaz.

Tabii ki akıllı davranmak lazım.

Anlamsız borç yükü ile üretim yapılmaz.

İhtiyacımız olan malzemeleri zamanında almamız lazım.

Özellikle saman yonca ve slaj. Bunlar mevsiminde alınması gereken ihtiyaçlarımızdır

Bunları zamanında almadığımız için neredeyse %100 daha fazla pahalıya almak zorunda kalabiliriz.

Aşılamaya dikkat özellikle şap hastalığı ile alakalı tedbirlere kurallara uymamız gerekiyor.

Bir an önce doldurayım derken evinize hastalık taşımayın. Damızlık her zaman para eder, damızlık en yüksek değerdir.

Hiçbir zaman kaybetmez. Kurlar yükseldi, yurtdışından gelen damızlık fiyatlarında ciddi artışlar oldu, elinizdeki mola sahip çıkın!

Çok zorda kalmadıysanız, size para kazandıran hayvanları satmayın!

Gıda silahtır, her ne kadar istikrarlı olmayan bir mecrada çalışıyor olsak da

Genel kural değişmiyor.

Neticede su akıp yolunu buluyor

Selametle!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.