2024-12-01 20:59:42

Tomsuklu OSB altyapı çalışmalarında sona doğru

Mehmet FİSKECİ

mfiskeci_kimlik@hotmail.com 01 Aralık 2024, 20:59

Z kuşağı dediğimiz yeni nesil bilmez beki de, verimli ve bereketli topraklara sahip Kahramanmaraş bir zamanlar tarım kentiydi. Kendi kendine yeten, üreten, yetiştiren ve huzurlu insanların yaşadığı şehirdi.

Küçük sanayi sitesi dışında sanayileşme pek yok denecek kadar azdı. Hatta hiç yoktu desek yerinde olur. Birkaç çırçır fabrikası dışında.

Sonra, Anavatan Partisi döneminde, Merhum Turgut Özal’ın teşvik yasası sebebiyle tarımla verimli arazilerde pamuk, mısır, buğday ekip biçenler, çırçırla uğraşanlar, şehrimizin teşvik kapsamına alınmasıyla birlikte hızlı bir sanayileşme sürecine girdi.

Toprakla, ekip-biçme ile uğraşanlar, hatta GAP bölgesinde pamuk ve pirinç ekip en önemli tarım ürünlerini pazarlayanlar, çırçır fabrikalarında pamukların çekirdeğini alıp yağ fabrikasına göndererek yemeklik yağ (margarin) sanayine kazandıranlar, pamukları da kumaş ve iplik için Adana’ya gönderiyorlardı.

*

Ne zamanki teşvik yasası yürürlüğe girdi, şehrin kaderi ve rengi değişti. Mesleğine bakmadan, herkes tekstilci oluverdi. Önce iplik, arkasından open-end derken, şehir kısa sürede tekstil kentine dönüştü. Bunu örgü takip etti. Allah var, bu işe soyunan girişimciler, işadamları, çırçırı bırakıp tekstile, iplik fabrikasına yönelince, şehrin özellikle ova kısmı sanayi alanına döndü.

Yetmedi buna ilçeler (Türkoğlu) dahil olunca, Gaziantep, Adana ve Kayseri yolu üzerindeki fabrikalar neredeyse çalıştıracak işçi bulamaz hale geldi.

Ve Kahramanmaraş, Türkiye’de üretilen ipliğin yüzde 33’ünü üreten, ihraç eden ülke haline gelince, kuruluş aşamasında bankalardan kredi çeken işadamlarımız, Allah var aldıkları kredileri olumlu ve yerinde kullanınca, kent kısa sürede tekstil cennetine dönüştü ve ihracat rekorları kırmaya başladı.

*

Bu da sanayi yatırımında alan sıkıntısını yaratınca, sivil toplum kuruluşları organize sanayi bölgesi aramaya başladılar. Çünkü Kavlaklı OSB artık dolmuş, fabrika kuracak arsa sıkıntısı baş göstermişti. Öyle ki bazı işadamları, yeni yatırımları için komşu illerden arsa almış, fabrikalarının bir kısmını oraya taşımıştı.

Türkoğlu da doluluk oranı ile yatırımda ciddi mesafe alınca, zaten uzun süredir görüşmelerin sürdüğü, Gaziantep yolu üzerindeki Tomsuklu bölgesi organize sanayi bölgesi olarak anılmaya başlandı.

Kuruluş aşamasında Başkanı işadamı Mahmut Arıkan idi. Şartları olgunlaştırdı, ortamı hazır hale taşıdı, sonra görev değişimi oldu, bayrak Mustafa Narlı’ya geçti. 

Oysa bu bölge Askeriye’nin atış alanı idi. Anlaşmalar oldu, olmadı derken, her geçen gün güçlenen sivil toplum kuruluşları kanaat önderleri yer arama ve bulma noktasında hareketliliklerini sürdürdüler ve yani 5 bin dekar büyüklüğündeki alanda inşa edilen Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) altyapı çalışmalarında sona yaklaşıldığını bildirdiler.

Kim bildirdi? Mustafa Narlı. Yani Tomsuklu OSB Başkanı hayırsever işadamı.

Prosedürlerin tamamlanmasıyla birlikte harekete geçildi, hummalı çalışma haftalar, aylarca sürdü.

Şimdi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen projeyle bölgenin sektörel çeşitliliğinin artırılması ve geniş bir sanayi yelpazesine hitap edilmesi hedefleniyor.

Yeni adıyla Tomsuklu OSB, yalnızca tekstil sektörü değil, metal, gıda, giyim ve enerji gibi farklı sanayi kollarına da ev sahipliği yaparak Kahramanmaraş’ın sanayi altyapısını güçlendirmeyi amaçlıyor. Havaalanına, demir yoluna ve kara yoluna yakın konumda bulunan bu yeni OSB, lojistik açıdan büyük bir öneme sahip.

*

Mustafa Narlı, üstlendiği görev, edindiği sorumluluğu bilen bir sivil toplum kuruluş kanaat önderi. Biliyorsunuz, aynı zamanda da Ticaret Borsası Başkanı.

5 bin dekar hazine arazisi üzerinde inşa edilen Tomsuklu OSB'nin altyapı çalışmaları ve fabrikaların yerinin belirlenmesi sürecinde sona gelindi. Organize sanayi bölgesinde toplam 80 adet sanayi parseli ve 14 adet idari parsel bulunuyor.

Başkan Nalı, boş durmayı sevmeyen bir insan. Allah onu çalışmak için yaratmış. Şehri için, meslektaşları için, üretim için, istihdam için, elini değil, gövdesini taşın altına koyan nadir insanlardan biri O.

Bilgilere bakılırsa, sanayi parsellerinin tamamı için ön tahsislerin yapılmış olduğu kaydedildi. Parsel büyüklükleri 3 bin ile 120 bin metrekare arasında değişmekte ve çok sayıda sanayicinin bu alanlar için başvuruda bulunduğu öğrenildi.

*

Altyapı çalışmalarının Aralık 2024’te tamamlanması planlanırken, ruhsat alan firmaların inşaat faaliyetlerine başladığı belirtildi. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak firmaların 20 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.

Deprem bölgesinin ekonomik canlanmasına katkı sağlaması beklenen bu dev yatırım, aynı zamanda bölgedeki sanayi gelişimini hızlandırmayı hedefliyor.

*

Temennimiz, bu alanın kısa sürede parsel sahiplerine teslim edilerek, bu alanda yeni yeni fabrikaların hayata geçmesi, istihdam sağlanması, üretime geçilmesi ve ihracata yönelmeleri.

Zira depremle birlikte birçok işletme, fabrika ciddi zarar görürken, yeni yatarım alanları girişimci insanlar için cansuyu olacaktır.

Bu meselede emeği geçen başta yönetim kurulu başkanı Mustafa Narlı olmak üzere, meselelerin takipçisi olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu’yu tebrik ediyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.