2024-08-22 18:24:23

Yine mücbir sebep, Başkanlar Buluntu ve Kalın

Mehmet FİSKECİ

mfiskeci_kimlik@hotmail.com 22 Ağustos 2024, 18:24

Hafta başında gittiğimiz Adıyaman’da, deprem bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile Ticaret Borsası ve Serbest Muhasebe Mali Müşavir Odası temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan yerli ve milli başkanımız Mustafa Buluntu, toplantıda bölgenin büyük zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayarak, “Bu sorun bu şehirde yaşayan insanların, depremden zarar gören vatandaşlarımızın meselesidir. Mücbir sebep hâli şartsız, teminatsız olarak uzatılmalıdır.” demişti.

*

Bir önceki yazımda söyledim ya, Adıyaman’ın özel ve iş hayatımda ayrı bir yeri var. İlkleri bu şehirde yaşadım. Yaşamdan zevki, keyfi bu ilde tattım önce. 1970’li yıllardan sonra irtibatımı kesmediğim Adıyaman’ı depremde tanımakta zorluk çeksem de, hatıralarımı biriktirdiğim bu şehri çok sevdiğimi yinelemek istiyorum.

Bir parantez de kıymetli meslektaşım, GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’a ayırmak istiyorum. Maşallah enerjisinden hiçbir şey kaybetmemiş, hep sahada, gençlere örnek olacak tecrübesi ile medya alanındaki başarısını sürdürüyor. Hem yazılı, hem görsel medyanın medarı iftiharı arkadaşımız, çok gazeteci yetiştirmiştir, bir ekoldür Kıymaz, bir okuldur değerli dostum.

*

O gün depremden etkilenen kentlerin Ticaret ve Sanayi Odalarının başkanları, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 31 Ağustos'ta sona erecek mücbir sebep hâlinin uzatılması için çağrıda bulunulmuştu.

Hadi üstüne basa basa söylüyorum, başkan seçildikten sonra kurumsal kimlik ve hafıza sahibi yaptı kurumu.

Arık otlarına rağmen başarılı bir dönem geçiriyor. 10 binin üzerindeki üyeleri ile sanayicilerin, ticaret erbaplarının yükselen sesi, yükselen değeri olmaya devam ederken, biz Adıyaman notlarımızı sürdürelim.

*

Yine hakkını teslim etmek gerekirse, Adıyaman TSO Başkanı, ki bölgenin değil, Türkiye’nin en genç yakışıklı ve karizmatik Başkanı olan Mehmet Torunoğlu, mükemmel bir ev sahipliği örneği sergiledi. Depremde hayatını kaybeden babasının (İrfan Torunoğlu) izinde, yolunda, emin adımlarla yürüyor, hatta koşuyor.

Tebrik ederim şahsım adına.

 

Ramada Otelindeki öğle yemeği ardından salona inildiğinde, o dostluk, o samimiyet o geleceğe olan güven yüzlerinden okunuyordu hepsinin. Evet, tüm bölgenin sorun ve sıkıntıları ortak.

Tüm Oda Başkanları, tüm Mali Müşavir Odaları başkanları mücbir sebebin mutlaka uzatılmasından yana. Zira hem kendi işyerleri yıkılmış, hem mükelleflerin kayıtları depremle birlikte enkaza karışmış.

Zaten çalıştıracak elaman da bulamıyorlar. Sıkıntı büyük, dert ortak.

Kahramanmaraş TSO Başkanı sevgili Mustafa Buluntu, sorunların hamiliğini üstlenme cesaretini gösteriyor.

Depremde en büyük hasar Erkenez Organize Sanayi Bölgemizde yaşandı. Yaklaşık 2 bin sanayi tesisimiz ağır hasar gördü; makineler zarar gördü, iş gücü kaybı yaşandı. Ayrıca, küçük sanayi sitemizdeki 2 bin 500 iş yerinden 1.200’ü ağır hasar aldı. 30 bine yakın esnafımız bu depremden etkilendi. Esnaf Odalarımıza bağlı esnafımızın da benzer sorunları var ve Buluntu bu sorunların hamiliğini üstleniyor.

*
Bugün itibariyle, organize sanayi bölgelerindeki sorunları sanayicilerimiz kendi çabalarıyla çözmeye çalışıyor. Ancak, organize sanayi bölgelerinde herhangi bir teşvikten veya kredi imkânından maalesef faydalanılmadı.  KGF kredilerine başvurulduğunda, en büyük firmamıza bile sadece 15 milyon TL’lik bir limit tanımlandı.

Ancak bu tutar, o tesisin sadece üç günlük elektrik giderini bile karşılamıyor. Esnaflarımız için de durum pek farklı değil. Esnaf kefalet kooperatiflerinden alınan kaynaklar yeterli değil. KOSGEB kredileriyle ilgili olarak birçok sektörün dâhil edilmesi için mücadele ettik ve 400 bin TL ile 750 bin TL arasında bir kredi imkânı sağlamaya çalıştık. Ancak bu kaynaklar, sorunların çözümünde yeterli olmadı.

*

12 bine yakın kayıtlı üyesi var Kahramanmaraş TSO’nun. Başkan Buluntu’nun ifadesiyle e her gün bu konularla ilgili sayısız soru alıyor. 31 Ağustos’ta mücbir sebep hâli sona erecek. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, bireysel başvurularla uzatma yapılabileceğini belirtti ancak bu durumun yaralara merhem olamayacağı kanaatindeyiz. Bina hasarı olmayan ancak iş gücünü, cirosunu, işçisini kaybeden birçok esnaf ve firma var. Bu kriterleri ayırmak ve her biri için ayrı bir süreç işletmek çok zor olacak.

*
Serbest muhasebe ve mali müşavirlerin derdi daha büyük. Şehrimizin en etkin STK temsilcilerinden olan Başkan Abdullah Kalın da meseleye açıklık getiriyor, üstelik 2023 yılı mali verileri hâlâ sisteme işlenmiş değilken,  356 mali müşavirimiz konteynerlerde hizmet vermeye çalışıyor.

Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirler Odası Başkanımız Abdullah Kalın meseleye, sektöre ve üyelerine hakim bir dostumuz. Mücbir sebebin mutlaka uzatılmasında ısrar ederken, “Bu şartlarda ne beyanname verebiliriz ne de verilen beyannameleri ödeyebiliriz. Faiz oranları %60’lara çıkmış durumda ve bu oranlarla kredi almak neredeyse imkânsız. Depremde tesisleri hasar görmüş firmaların krediye erişimi de yok denecek kadar az. Dolayısıyla Bölgedeki tüm sanayi ve ticaret odaları ile el ele vererek ortak sorunlarımıza çözüm arıyoruz. Devletimizden ve yetkililerden bu konularda destek bekliyoruz. Hep birlikte bu zorlukların üstesinden geleceğimize inanıyoruz.” sözleri tüm gerçekleri gözler önüne seriyordu.

*

2 Başkan Mustafa Buluntu ve Abdullah Kalın, üyeleri için çaba harcıyor, bölge toplantıları kadar Ankara’yı Çarşıbaşı yoluna çeviriyor, ortak sorunu, ortak sıkıntıyı giderme gayreti içinde hareket ediyorlar.

Ey Ankara, duy bu sesleri, al bu mesajları. Alacağınız bir rasyonel karar, sanayicileri, esnaf kesimini ve mali müşavirleri rahatlatacak, cansuyu içmiş olacaklar.

Toplantı bitiminde okunan ORTAK BİLDİRİ, zaten bütün söylenecekleri söylüyor, mesajı iletiyordu.

*

NOT: Bu 2 başarılı, şehri ve üyeleri için çırpınan 2 Oda Başkanı dostlar, muhtemelen önümüzdeki hafta içinde mücbir sebep ile alakalı birlikte bir basın açıklaması yapacaklar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.